O programu

Projekat Program grantova za samozapošljavanje sprovodi Zavod za zapošljavanje Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i predstavlja dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU.

Dugotrajna nezaposlenost, naročito među mladima, jedan je od ključnih izazova crnogorskog tržišta rada, gdje je naglašena potreba za sprovođenjem različitih aktivnih mjera tržišta rada, pri čemu vodeći cilj nije samo da se obezbijede razvoj vještina i mogućnosti za zapošljavanje, već i da se pristupi rješavanju problema dugotrajne nezaposlenosti.

Ovaj projekat, u okviru kojeg se pokreće Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje,  je upravo osmišljen kako bi se prevazišao finansijski jaz sa kojim su suočena lica bez dovoljnih finansijskih resursa. Bespovratna sredstva od 3.000 do 7.500 eura, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biće dodijeljena za minimum 400 korisnika grantova za samozapošljavanje (minimum 140 novih biznisa po Pozivu).

Biznisima koji su podržani kroz ovaj program, UNDP pruža mentorsku i savjetodavnu podršku, kroz projekat ,,Promovisanje inkluzivnih rješenja na tržištu rada na Zapadnom Balkanu’’, koji finansira Austrijska razvojna agencija (ADA). Izrada ovog portala je podržana kroz isti projekat.

Sve informacije o prethodnim i novim pozivima za dodjelu bespovratnih sredstava, možete naći ovdje.