Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) objavio je danas treći Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje, u iznosu od tri do 7.5 hiljada eura, iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Ukupan iznos koji je na raspolaganju za treći Javni poziv je 1.181.000,00 Eura, čime se omogućava otvaranje oko 160 novih radnih mjesta, odnosno preduzeća. Do sada, u okviru prvog i drugog Javnog poziva sklopljeno je 308 ugovora, odnosno osnovano 308 novih preduzeća.  

Rok za prijavu

 Javni poziv, koji ima konkretan cilj da podigne svijest o preduzetništvu i pruži pomoć u razvoju ekonomski efikasnih i održivih mikro i malih preduzeća, će biti otvoren do 31. maja u 15 časova. Ovaj poziv će biti sproveden u skladu sa najvišim standardima EU u pogledu transparentnosti i jednakog tretmana kandidata koji se prijavljuju.

Ko ima pravo da se prijavi?

Pravo da se prijavi, u ovom pozivu, ima svako nezaposleno lica koje je na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca na današnji dan. I u trećem pozivu prioritetne ciljne grupe ostaju iste, a to su: mladi, žene i dugotrajno nezaposleni. Korisnicima će u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora, biti uplaćen iznos od 80% sredstava. S druge strane, obaveza korisnika je da podsticajna bespovratna sredstva namjenski utroši. Novoosnovana preduzeća moraju postojati minimum 12 mjeseci na tržištu.